Biografija

2004-2008 Fine Arts Academy,Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar-BiH.
2009 postala član ULUBiH i DHLU(Udruženja umjetnika Bosne i Hercegovine.
Također je član Format i MANIAC (Multimedia Artist Network Idea-exchange And Collaboration) udruženja.
Do sada izlagala na mnogobrojnim grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj i Americi, kao i tri velike samostalne izložbe.
Živi i radi u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

 

… Savremenim umjetničkim tendencijama legitimna je djelatnost umjetnika kojom on prepoznaje povezanost ili srodnost svojih djela i djela historijsjkih avangardi. Takav je slučaj i s radovima Arnele Čehić, koja, s izrazitim zanosom, pronalazi po stovarištima starog željeza dijelove starih mašina kao neke arheološke vrijednosti i prevodi njihove oblike iz starih funkcija u novo stanje. U dijelovima mašina: pločama, zupčanicima, klipovima i klipnjačama (ready-made), od vremena rošave i koroznične strukture, prekomponovanjem i zavarivanjem najčešće dva elementa, Arleta ostvaruje antropomorfne, jezgrovite i simbolične oblike koji starežnom daju skulpturalnu egzistenciju.

Izvod iz mišljenja dr. prof. Ibrahima Krzovića, historičara umjetnosti (20.02.2011. Sarajevo-BiH)

 

Čisti oblici skulptura Arlete Ćehić predstavljaju Toteme okrenute ka prirodi. Neke od njih su otrgnute od svoje prijašnje namjene, da bi se svojim novim kvalitetom (ready made) stopile s prirodom. Ogromna kompleksnost u svrhu pravljenja jednostavnog. Ovi Totemi posjeduju bezvremenu dušu.

Frederic Storme Galerie, 05.03.2011. Lille-France

 

Krug Alete Cehic ujedinjuje antagonizme, on je i teza i antiteza. Krug, simbol za savršenstvo, mir, simbol vječnosti, pokazuje u svojoj utrobi nemir, dinamiku i prelom. Svaki od njegovih pojedinačnih komada različitih veličina je po sebi koherentan oblik, svaki od njih je je za sebe uspješno djelo. Na zidovima skupa postavljeni, otvaraju sasvim nove mogućnosti odnosa, iznenađujućih konstelacija. Krug Alete Cehić je djelo koje se tiče egzistencijalnih pitanja i otkriva odgovore. Njezina djela odražavaju intenzivan napor da prodiru u porijeklo: značenje forme.

Wahida Azhari, likovna umjetnica 01.06.2017, Hamburg -Njemačka